donderdag 1 januari 2009

3…2…1…euh…1…0

De aarde gaat gedurende de jaren een heel klein beetje trager draaien. Dat onheilspellend bericht werd de goegemeente voor de voeten gegooid. Nu ook dat nog, zal mijn grootmoeder denken, bovenop een wereldwijde financiële crisis, een politieke slotweek gekenmerkt met de vallende ziekte, de winter die een beetje de tanden laat zien en de spinnende kat languit op de verwarming met een hangende poot. Ach, het zal de kat worst wezen.

De Britten staan op hun achterste poten omdat Greenwich, waar altijd de exacte tijd wordt weergegeven, Greenwich niet meer zou zijn als er met die seconde niets gebeurt. Daarom wil Pietje precies dit geregeld zien en daarom stonden de atoomklokken vannacht om 1 uur (middernacht in Groot-Brittannië) precies 1 seconde stil. Ging de aftelling er daarom als volgt: 3…2…1…euh…1…0? Neen, niets van gemerkt. Jij wel?

Een ‘verloren’ seconde biedt wel perspectieven, vind ik. Want wat zou je die ene (extra) seconde kunnen doen: ‘dank je’ zeggen, twee kussen geven, tot drie tellen, vijf keer met de ogen knipperen, 6 meter spinten, 24 a’s (aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa) typen, 10.000.000 euro verduisteren…

Maar wetenschappers bakkeleien heel wat af. Een aantal van hen wil een eenmalige correctie om de 700 jaar. Dan zouden de klokken in een keer een uur worden stilgelegd. Een beetje te vergelijken met de overschakeling van zomer- naar wintertijd. Ooit als een nagedacht wat je tijdens een ‘verloren’ uur zou kunnen doen?

Geen opmerkingen: